Lijnzaden zijn afkomstig van de vlasplant. De platte bruine zaadjes zijn licht nootachtig van smaak en passen bij veel verschillende soorten gerechten.
Lijnzaad zit vol met vitamines, mineralen, vezels en gezonde omega 3-vetzuren. De zaden zijn bovendien een goede bron van plantaardige eiwitten. Lijnzaden zijn dan ook zeker een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon.
Is lijnzaad beter in de hele of gebroken vorm? Uit hele lijnzaden kan je lichaam de voedingsstoffen lastig opnemen. Het is daarom beter om lijnzaad in de gebroken vorm te eten. Omdat gebroken lijnzaad redelijk snel bederft, kun je er ook voor kiezen om lijnzaad héél te kopen en zelf open te breken. Dit kan bijvoorbeeld met een vijzel of in een blender. Op deze manier is je lijnzaad lekker vers en kun je toch profiteren van alle gezonde voordelen van lijnzaad.
Lijnzaad is heerlijk door havermout of yoghurt, maar ook erg lekker om toe te voegen aan een salade of om te gebruiken in zelfgebakken brood of crackers.
Ingrediënten: lijnzaad
Land van herkomst: Rusland of Kazachstan
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1969 kJ (477 kcal) | |
Vet | 31,0 g | |
- waarvan verzadigd | 2,9 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 6,3 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 20,6 g | |
Koolhydraten | 13,0 g | |
- waarvan suikers | 0,1 g | |
Voedingsvezels | 34,8 g | |
Eiwitten | 19,0 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 1,64 mg | 149% |
Vitamine B3 / Niacine | 3,1 mg | 19% |
Vitamine B11 / Folaat | 87 µg | 44% |
Calcium | 255 mg | 32% |
Fosfor | 660 mg | 94% |
IJzer | 5,7 mg | 41% |
Kalium | 725 mg | 36% |
Magnesium | 181 mg | 48% |
Zink | 7,8 mg | 78% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews