Bijenpollen, de energiebommetjes van moeder natuur. Bijenpollen zijn niet alleen goed voor de bijtjes, ze zijn ook een goede bron van energie en voedingsstoffen voor jou. Bijenpollen worden al duizenden jaren gegeten door de Chinezen en Egyptenaren. Vandaag de dag kun je de bijenpollen ook gewoon bij ons kopen.
Bijen verzamelen het stuifmeel van bloemen, waarna ze dit samen met hun eigen nectar omvormen tot een bolletje. De door de bij verzamelde bijenpollen blijven aan de haartjes van de achterpoten van de bijen kleven en worden op die manier meegenomen naar de korf. Normaliter geeft de bij de bolletjes in de korf af waarbij er door de bij zelf enkele enzymen aan toegevoegd worden om ze nog voedzamer te maken. Hier komt nu de imker in actie. Door een gaas in de korf te hangen waar de bij doorheen moet kruipen, verliest het insect zijn vrachtje en rolt jouw superfood in een opvangbakje.
Bijenpollen bevatten een uitstekende hoeveelheid gezonde voedingsstoffen. Ze leveren je veel verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine C en ijzer, welke beiden bijdragen aan het behoud van een goede weerstand. Bijenpollen zijn bovendien een goede bron van plantaardige eiwitten.
Hun zonnige kleurtje en smakelijke uiterlijk geven bijenpollen al meteen een voorsprong op sommige andere voedingsproducten. Ze smaken licht zoetig met een lichte nasmaak van bijenwas. Sommigen omschrijven de geur als muffig, maar dat is eigenlijk geen juiste omschrijving. Het is meer de wasachtige geur die ook van een verse honingraat komt. Doordat bijenpollen zelf geen uitgesproken scherpe, zure of bittere smaak hebben kan je ze gemakkelijk combineren met heftigere smaken zoals groenten en fruit.
Bijenpollen zijn lekker in een omelet en geven je eitje net een beetje meer body. Als topping op taarten en toetjes zijn ze echt de finishing touch en ook laten stuifmeelpollen zich prima samen gebruiken met specerijen als kaneel, munt of citroengras. Door een salade krijgt het gerecht direct een stevigere bite en zijn ze een goede aanvulling op je dressing.
Gemengd door smoothies en sappen verzachten ze de smaak van de andere ingrediënten en maak je de drank net wat voller. Zoals pindakaas ook lekker met honing is, zo geven enkele bijenpollen over je pindakaas, je gewone boterham een extra feestelijk tintje.
Ingrediënten: bijenpollen
Land van herkomst: Europa
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 922 kJ (218 kcal) | |
Vet | 4,4 g | |
- waarvan verzadigd | 0,0 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 0,0 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 0,0 g | |
Koolhydraten | 27,8 g | |
- waarvan suikers | 25,6 g | |
Voedingsvezels | 0,0 g | |
Eiwitten | 16,8 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 1,02 mg | 93% |
Vitamine B2 / Riboflavine | 1,53 mg | 109% |
Vitamine C | 30 mg | 38% |
Calcium | 321 mg | 40% |
Fosfor | 286 mg | 41% |
IJzer | 17 mg | 121% |
Kalium | 1329 mg | 66% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews