Fenegriekzaad is een bijzonder specerij met een kenmerkende bittere kerrie-achtige smaak. Met name in de Indiase keuken is fenegriekzaad niet weg te denken. De aromatische zaadjes zijn heerlijk in curries, soepen, roerbakgerechten of salades.
De fenegriekplant (Trigonella foenum-graecum) is een eenjarig kruid uit de vlinderbloemenfamilie, net als de peulvruchten. Niet alleen de zaadjes van de plant worden gebruikt in de keuken, ook de blaadjes worden zowel vers als in gedroogde vorm verwerkt in gerechten. Een andere naam voor fenegriek is ‘Grieks hooi’. Dit komt omdat het verhaal gaat dat de oude Grieken het kruid vroeger door het hooi voor hun paarden zouden hebben gemengd.
Biologisch fenegriekzaad is een heerlijke smaakmaker in curries, soepen, roerbakgerechten, chutneys en salades. De smaakvolle zaadjes worden onder andere veel gebruikt in de Indiase en Pakistaanse keuken. In Nederland is fenegriekzaad ook een populaire toevoeging aan kaas.
Ingrediënten: Fenegriek (van biologische landbouw)
Land van herkomst: India
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1352 kJ / 323 kcal | |
Vet | 6,4 g | |
- waarvan verzadigd | 1,5 g | |
Koolhydraten | 58,4 g | |
- waarvan suikers | < 0,1g | |
Voedingsvezels | 24,6 g | |
Eiwitten | 23,0 g | |
Zout | 0,1 g |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews