Pistachenoten leveren je volop gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen, eiwitten en onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren dragen bij aan het behoud van een gezond cholesterol.
Van alle noten staat de pistachenoot met stip op nummer 1 als het gaat om het vitamine B6 gehalte. Met één handje pistachenoten (25 gram) krijg je al zo’n 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine B6 binnen. Ter vergelijking, een handje walnoten, de nummer 2 qua vitamine B6 gehalte, levert je 7% van de ADH. Vitamine B6 is betrokken bij veel verschillende belangrijke processen in je stofwisseling. Zo draagt het onder andere bij aan de energievoorziening in je spieren tijdens het sporten.
Pistachenoten zijn ook een goede bron van de vitamines B1, B11 (foliumzuur) en E én de mineralen calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, selenium en zink. Allemaal voedingsstoffen met belangrijke functies in je lichaam! Kalium heeft bijvoorbeeld een gunstige invloed op je bloeddruk en ijzer draagt onder andere bij aan een normale concentratie en geheugenfunctie.
Pistachenoten zijn dus zeker een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Om optimaal te profiteren van alle gezonde voedingsstoffen uit noten is het een goed idee om volop af te wisselen tussen verschillende soorten. Kies naast de pistache bijvoorbeeld ook eens voor de walnoot of de cashewnoot.
Ingrediënten: amandelen
Land van herkomst: USA
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 2452 kJ (592 kcal) | |
Vet | 48,3 g | |
- waarvan verzadigd | 5,6 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 27,3 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 13,1 g | |
Koolhydraten | 10,8 g | |
- waarvan suikers | 5,7 g | |
Voedingsvezels | 9,5 g | |
Eiwitten | 23,8 g | |
Zout | 0,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 0,64 mg | 58% |
Vitamine B6 / Pyridoxine | 1,2 mg | 84% |
Vitamine B11 / Folaat | 30,8 µg | 15% |
Vitamine E | 4,8 mg | 40% |
Calcium | 131 mg | 16% |
Fosfor | 598 mg | 85% |
IJzer | 4,3 mg | 31% |
Kalium | 871 mg | 44% |
Koper | 1,0 mg | 100% |
Magnesium | 136 mg | 36% |
Seleen | 20 µg | 36% |
Zink | 2,9 mg | 29% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews