Gebrande cashewnoten hebben een heerlijke volle smaak en knapperige structuur. Ze zijn super lekker voor bij een borrel of om te verwerken in diverse gerechten.
De cashewnoot werd ontdekt in de zestiende eeuw door de Portugezen, nadat zij hun intrek deden in Brazilië. Vanaf daar werd de noot naar India gebracht en vervolgens verspreidde de cashewnoot zich tot aan Afrika. Tot op heden zijn dit nog steeds de gebieden waar de meeste cashewnoten geproduceerd worden.
Een cashewnoot is een niervormig nootje dat onderaan de vrucht, de cashew-appel, van de cashewboom groeit. De naam cashew is ontleend aan de Portugese naam caju, wat op haar beurt weer voortkomt uit het Tupi: acaiu.
De cashew is een tropische boom die tot 15 meter hoog kan worden. De takken groeien onregelmatig naar boven en beneden, waardoor ze een nieuw wortelstelsel kunnen vormen. Door deze vertakkingen kan één boom vele vierkante meters in beslag nemen en lijkt het net een enorme struik. De oudste cashewboom is naar schatting 1000 jaar oud en neemt ongeveer 7500 vierkante meter in beslag. Deze boom staat in Natal, in het noordoosten van Brazilië en levert jaarlijks nog steeds 60.000 cashewnoten. De boom heeft in 1994 het Guiness Book of Records gehaald!
Cashewnoten komen oorspronkelijk uit het noordoosten van Brazilië, maar kunnen in elk tropisch klimaat groeien. Vandaag de dag groeien cashewnoten voornamelijk in India, Vietnam, Indonesië, Mozambique, Madagaskar, Brazilië, Ivoorkust, Burkina Faso, Benin, Ghana en Togo. Momenteel zijn India en Brazilië verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de productie van cashewnoten.
Voordat je een cashewnoot kunt eten, moet er behoorlijk wat handwerk verricht worden. De belangrijkste reden hiervoor is dat de cashewnoot eerst uit zijn giftige omhulsel gehaald moet worden. De buitenkant van de cashewnoot bevat een grote hoeveelheid cardol. Deze stof kan ernstige huidirritaties veroorzaken. Daarnaast moet de noot eerst verhit worden, omdat de kern van een rauwe cashewnoot nog giftig is. Nadat de noot geplukt, gepeld en verhit is, is het een heerlijk voedzaam product. Juist door dit arbeidsintensieve proces zijn cashewnoten in verhouding duurder dan andere noten.
Cashewnoten zijn niet alleen erg lekker, ze leveren je ook volop gezonde voedingsstoffen. Zo bevatten cashews veel onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren helpen de cholesterolgehalten in je bloed goed te houden. Cashewnoten zijn daarnaast een goede bron van de vitamines B1 en B3. Deze vitamines zijn onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en zenuwstelsel. De eiwitten uit cashewnoten helpen je botten en spieren sterk te houden.
Losse cashewnoten zijn een populair borrelhapje. Met cashewnoten maak je van elke borrel een succes! Ook door gerechten met rijst of pasta zijn cashewnoten erg lekker. Of verwerk de cashewnoten in een gezonde salade.
Ingrediënten: cashewnoten, arachideolie en zout
Land van herkomst: Vietnam of India
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Houdbaarheid: 3 maanden
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 2552 kJ (615 kcal) | |
Vet | 48,9 g | |
- waarvan verzadigd | 8,4 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 30,6 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 8,0 g | |
Koolhydraten | 20,8 g | |
- waarvan suikers | 5,0 g | |
Voedingsvezels | 3,8 g | |
Eiwitten | 21,2 g | |
Zout | 1,0 g | |
Vitamine B1 / Thiamine | 0,29 mg | 26% |
Vitamine B3 / Niacine | 4,3 mg | 27% |
Vitamine E | 1,9 mg | 16% |
Fosfor | 607 mg | 87% |
IJzer | 6,7 mg | 48% |
Kalium | 682 mg | 34% |
Koper | 1,7 mg | 170% |
Magnesium | 269 mg | 72% |
Seleen | 37 µg | 67% |
Zink | 5,8 mg | 58% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews