De pistachenoot lijkt terug van nooit weggeweest, maar dankzij nieuwe inzichten en onderzoeken blijkt dat dit groenige nootje heel goed is voor je gezondheid. Ze zijn namelijk minder vet dan pinda’s, maar bevatten wel veel voedingsstoffen. Lekker bij de borrel, als garnering van ijs en salades, maar ook vermengd met chocolade, door de rijst of in ovenschotels. De pistachenoot is heel veelzijdig, zeer verfijnd van smaak en goed te combineren.
Wist je dat er verschillende soorten pistachebomen zijn? Eén daarvan geeft echter de zaden af die wij zo lekker vinden. Daarom wordt deze boom van het geslacht pruikenboomfamilie de ‘echte pistache’ genoemd. Voor het gemak spreken we hier gewoon over de pistache. De pistache is zoals gezegd een kleine boom uit de pruikenboomfamilie die op zijn hoogst 10 meter kan worden. Echter zal je deze in het wild vaak zo niet tegenkomen, aangezien het dan meer op een kleine struik lijkt. De pistacheboom komt oorspronkelijk uit Azië en het Midden-Oosten en heeft zijn naam uit Perzië gekregen waar de boom en de vrucht ‘pista’ genoemd werd. Echter wordt de boom gekweekt in Europa, de VS en delen van Iran voor de consumptie van de pistachenoot.
Net als alle andere noten en pitten is de pistachenoot eigenlijk het zaaigoed van de pistacheboom. De vruchten van de pistacheboom zijn ovaal, ongeveer 2,5 centimeter lang en hebben een harde schil. Hierin bevinden zich de zaden, ook wel nootjes genoemd. Iedere vrucht heeft een nootje, welke is omgeven door een dunne, maar zeer harde dop. Deze dop opent zich vanzelf.
In september vindt de oogst plaats van de vruchten van de boom en worden de noten verzamelt. Wanneer de noot de tijd heeft gehad om te groeien en rijpen, dan opent de schil zich vanzelf. Veel mensen denken dat het roosterproces de doppen opent, maar dat is dus niet zo. Een noot met een geopende dop wordt een ‘split’ genoemd. In elke oogst kom je onherroepelijk ook ‘non-splits’ tegen: deze noten zijn niet lang genoeg gerijpt.
Omdat een gesloten pistachenoot bijna niet te openen is, worden deze van de splits gescheiden. Het zou een immens karwei zijn om dit geheel met de hand te doen, daarom vond een Amerikaanse fabrikant daar een handige methode voor uit. Hij liet de nootjes vallen op een stalen blokje en luisterde naar het geluid. Een gesloten noot maakt namelijk een heel ander geluid dan een open noot. Dit proces wordt tegenwoordig geheel geautomatiseerd. Onverhoopt kan er heel af en toe toch een dichte noot in een zakje terecht komen.
Vroeger werden de noten geoogst door met een stok in de boom te slaan en vervolgens de noten in een deken op te vangen. Tegenwoordig worden de bomen machinaal geschud om zo de kostbaarheden van de takken af te halen. Na de oogst worden de noten gedroogd en daarna gezwaveld. Vervolgens kunnen ze verwerkt worden voor consumptie. Zo worden ze bijvoorbeeld geroosterd (met of zonder dop), gezouten of gepeld. Meestal vind je de gepelde variant terug in notenmixen en zijn ze ongepeld wanneer ze alleen in een zakje of doosje zitten.
Wist je dat pistachenoten rijk zijn aan goede voedingsstoffen. Ze bevatten veel fosfor, maar ook magnesium, ijzer, zink en calcium. Ook is het rijk aan vitamine B1. Deze stoffen zijn goed voor je bloedsomloop, botten en energie. Daarnaast bevat het vitamine E en grote gehaltes foliumzuur. En het is een rijke bron aan vezels.
De pistachenoot is zeer veelzijdig en goed te combineren met andere voedingsmiddelen. Daarom is het een goede vervanger van vlees in soepen, sauzen en gerechten. Door de toch wel typische smaak is het ook goed te combineren met fruit en zoete toetjes. Ook voor vegetariërs is de pistachenoot een goed alternatief, omdat het veel B-vitamines bevat. De pistachenoot is dan een lekkere variatie op gerechten met cashewnoten of amandelen.
Het meest bekende gerecht met pistachenootjes is pistache ijs, waarbij zoet en hartig op een verrassende wijze elkaar tegenkomen. Ook in combinatie met chocolade is pistache een welkome gast. Bijvoorbeeld als garnering van chocolademousse of in de pralinevulling. Combineer licht gezouten, geroosterde pistachenootjes ook eens met aardbeien en yoghurt of laat je verrassen door de nootjes te combineren met pittige rucola sla en peren. Op internet zijn veel verschillende recepten te vinden, ook geheel vegetarisch, voor de broodnodige variatie. Natuurlijk is het ook lekker om licht gezouten geroosterde pistachenoten bij de borrel te eten.
Het leuke aan pistachenoten is dat je er ook best wel actief mee bezig bent, want je moet de groene nootjes vaak nog bevrijden uit de dop. Je kunt deze doppen vervolgens bewaren en bijvoorbeeld over de aarde van kamerplanten strooien ter decoratie. Eet smakelijk!