Gedroogde abrikozen hebben een heerlijk zoete smaak en een fluweelzachte structuur. De gedroogde vruchten zijn bijzonder vezelrijk, waardoor ze ideaal zijn om te gebruiken als verantwoord tussendoortje.
De abrikoos heeft als officiële naam Prunus Armeniaca (Armeense pruim) en kreeg deze van Alexander de Grote die tijdens zijn veroveringen de abrikoos tegenkwam in Armenië. Deze naam klopt echter niet, want de abrikoos vindt haar oorsprong in China. Omdat Alexander de vruchten meenam naar zijn geboorteland, vindt je nu ook veel abrikozenbomen aan de Mediterrane kust. De bomen hebben vooral warmte en zon nodig om te kunnen groeien, bloeien en vruchten te geven. Daarom vindt je tegenwoordig ook veel boomgaarden op de Balkan. De bomen waaraan de abrikozen groeien zijn knoestig, laag en wat krom, met groene bladeren. In het voorjaar verschijnt de witte, roosachtige bloesem aan de takken.
Gedroogde abrikozen kun je – net als gedroogde pruimen, dadels en vijgen – zo eten, bijvoorbeeld als snack bij de borrel of als tussendoortje. De zoete, typische smaak van abrikozen is makkelijk te combineren met hartige ingrediënten. Zo kun je gedroogde abrikozen bijvoorbeeld vullen met roomkaas of serveren samen met blokjes oude kaas. Het gedroogde fruit laat zich ook makkelijk combineren met rijst, yoghurt, nootjes en zuurkool.
De gedroogde abrikozen kunnen zo gegeten worden, of je kunt ze eerst nog even wellen in warm water. Hierdoor worden ze wat zachter van textuur.
Ingrediënten: abrikozen, conserveermiddel (E220)
Land van herkomst: Turkije
Allergenen: bevat sulfiet en kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1203 kJ (285 kcal) | |
Vet | 0,0 g | |
- waarvan verzadigd | 0,0 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 0,0 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 0,0 g | |
Koolhydraten | 59,0 g | |
- waarvan suikers | 56,0 g | |
Voedingsvezels | 14,4 g | |
Eiwitten | 5,0 g | |
Zout | 0,1 g | |
Vitamine A | 202 µg | 25% |
Vitamine B1 / Thiamine | 0,17 mg | 15% |
Vitamine B3 / Niacine | 3,3 mg | 21% |
Vitamine E | 4,0 mg | 33% |
Fosfor | 120 mg | 17% |
IJzer | 4,0 mg | 29% |
Kalium | 1500 mg | 75% |
Koper | 0,4 mg | 40% |
Magnesium | 65 mg | 17% |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews