Inca bessen zijn kleine tropische vruchtjes met een heerlijke zoetzure smaak. De besjes zijn super lekker om toe te voegen aan smoothies, yoghurt of salades.
Inca bessen worden ook wel goudbessen genoemd, een naam die ze te danken hebben aan hun mooie goudachtige kleur. De bessen zijn afkomstig van de Physalis peruviana. De Physalis peruviana is een plant uit de nachtschadefamilie. Hierdoor is de Inca bes familie van onder andere de aardappel, de aubergine, de brandnetel, de tomaat en de hennepplant. Inca bessen vinden hun oorsprong in het Andesgebergte, in zowel Peru, Colombia en Ecuador. De bessen zijn zo'n twee centimeter in doorsnede.
Inca bessen zijn erg gemakkelijk te verbouwen en dit is dan ook een van de redenen waarom de bes zo populair is. Onder de juiste omstandigheden groeit de plant erg snel. Bovendien neemt de plant weinig ruimte in beslag, waardoor de Inca bes veelvuldig verbouwd kan worden. Dit komt de export uiteraard ten goede.
Tegenwoordig worden de meeste Inca bessen verwerkt in Zuid-Afrika. Vanuit hier worden de bessen grootschalig getransporteerd naar landen van over de hele wereld. Ook Turkije is een grote exporteur. Veel van de Inca bessen die je in de schappen vindt, zullen dan ook afkomstig zijn uit één van deze twee landen. Ook wordt de Inca bes biologisch verbouwd.
Inca bessen groeien het best in tropische en subtropische gebieden, zoals in Zuid-Amerika en in Afrika. Als de Inca bessen rijp zijn, kunnen ze worden geplukt. Vervolgens worden de bessen verwerkt. Dit wordt gedaan door de Inca bessen te drogen en/of te conserveren. Zodra dit gebeurd is, zijn de Inca bessen klaar voor transport en komen ze vervolgens in de (natuurvoedings)winkels te liggen.
De Inca bes wordt ook veelvuldig gebruikt om jam van te maken, op dezelfde manier als waarop andere jams gemaakt worden. Ook jam van de Inca bes wordt veel geëxporteerd.
Je kunt Inca bessen gewoon zo eten als heerlijk tussendoortje. Daarnaast zijn de bessen erg goed te combineren met allerlei andere producten. Zo kun je Inca bessen mengen door shakes, smoothies of zuivelproducten, zoals yoghurt of kwark. Ook in salades kan de Inca bes erg lekker zijn. Of probeer de verassende combinatie van Inca bessen met avocado eens! Verder zijn de Inca bessen ideaal om te gebruiken in zoete versnaperingen, zoals taart en gebak.
Ingrediënten: incabessen
Land van herkomst: Colombia
Allergenen: kan sporen bevatten van noten, pinda's, gluten en sesam
Bewaren: donker, koel en droog bewaren
Per 100 gram | RI* | |
---|---|---|
Energie | 1236 kJ (294 kcal) | |
Vet | 3,4 g | |
- waarvan verzadigd | 0,5 g | |
- waarvan enkelvoudig onverzadigd | 0,6 g | |
- waarvan meervoudig onverzadigd | 1,6 g | |
Koolhydraten | 49,0 g | |
- waarvan suikers | 41,0 g | |
Voedingsvezels | 19,1 g | |
Eiwitten | 7,3 g | |
Zout | 0,0 g |
* Referentie-inname van een gemiddelde volwassene (8400 / 2000 kcal)
Nog geen reviews