Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Cheesecake Sunshine

cheesecake 2

Dit recept is gemaakt door Marike van 'Oh My Pie'. Marike maakt om de twee weken een heerlijk glutenvrij cheesecake speciaal voor ons blog.

Terwijl de zon haar zonnestralen over het land verdeeld en de dauwdruppels glinsteren als kristallen, wil ik graag dit heerlijke recept met jullie delen.

Een cheesecake met een zomerstintje om de nazomer te vieren waarbij de sfeer, smaken en het karakter samensmelten tot een gebalanceerd geheel.

Een kruidige speculaasbodem met een vrolijke noot gemaakt van een mooie kwaliteit amandelmeel, pure havervlokken, knapperige licht geroosterde hazelnoten, dadels, mini vijgen en een warme smaak van speculaas door de speculaaskruiden.

De luchtige vanille laag combineert uitstekend met de tussenlaag van ananas gevolgd door een luchtige vanille laag. Als toplaag heb ik gekozen voor ananas, ingekookt met wat sinaasappelsap en afgetopt met granaatappelpitjes. Om er echt een feestje van te maken heb ik een swirl van kokosmelk over de taart gedrapeerd. Een zomerse afsluiter, daar kun je mee thuiskomen!

 

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 3 uur


Dit recept is gemaakt voor een taartvorm #23 cm doorsnede (natuurlijk is het ook mogelijk om meerdere één-persoonstaartvormpjes te gebruiken)
 

Ingrediënten:

Voor de bodem:
• 60 gr. dadels (ontpit en geweekt)

• 60 gr. mini vijgen (geweekt)
• 75 gr. amandelmeel

• 75 gr. havervlokken
• 50 gr. hazelnoten
• 1,5 tl speculaaskruiden

• 1 el kokosolie

• snufje (Keltisch) zeezout
• 1 tl wijnsteenbakpoeder of bakpoeder

 

 

sunshine cheesecakeVoor de vulling
De vanillelaag:

•500 gr. kwark of soja yoghurt

•5 blaadjes gelatine

•4 el agave siroop of kokosbloesemsuiker

•1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

 

De ananaslaag:

• 1 pakje silken tofu**

• 6 blaadjes gelatine

• 4 el agave siroop of kokosbloesemsuiker

• 150 gr ananas (uit blik op eigen sap of verse ananas kort gekookt)

• scheutje citroensap

• 1 tl vanille aroma of de merg van een vanille stokje

 

 

De toplaag:

•100 gr. ananas

•3 blaadjes gelatine

•1 sinaasappel uitgeperst

•3 el granaatappelpitjes

 

 

Voor de Swirl!

•     100 ml kokosmelk

•   2 blaadjes gelatine

 

Wat moet je doen?
1).Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2).Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
3). Alle ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve de hazelnoten.

4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.

5). Rooster de hazelnoten kort in de oven op een bakplaat.

6). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen), strooi vervolgens de licht geroosterde hazelnoten over de bodem.
7).De bodem mag nu 18 a 20 minuten de oven in. Houd de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt.

 

De eerste laag: 

Doe de soja yoghurt of de kwark samen met de vanille en het zoetmiddel in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

 

Gebruik je gelatine?
Laat dan de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

 

8). Voeg de gelatine toe aan de kwark, soja yoghurt. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.

9). Je kunt nu DE HELFT van het kwarkmengel voorzichtig in de taartvorm gieten. Zet de rest even apart weg in de koelkast.

10). Zet de cheesecake vervolgens even weg in de koelkast.

 

De ananaslaag:

11). Snijd de ananas in stukjes en kook deze kort.

12). Doe de silken tofu samen met het zoetmiddel, de vanille en de citroen in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig.

Verwarm de gelatine (Hoe? Lees de informatie hierboven nog eens). Voeg de gelatine toe aan de silken tofu. Mix het geheel goed door elkaar zodat het bindmiddel niet gaat klonteren.

13). Mix de ananas tot een glad mengsel en voeg dit toe aan de silken tofu. Mix het geheel nog even goed door.

14). Nu is het tijd om het mengsel voorzichtig over de vanille laag heen te schenken. Doe dit wel met beleid, het is zonde van al jouw inspanningen als de prachtige gele créme als een zinkend schip ten onder gaat in de witte zee.

15). Zet de cheesecake weer even weg in de koelkast of vriezer.
De vanillelaag:

16). Wanneer de taart goed is opgesteven kun je het vanille mengsel weer tevoorschijn toveren. Voeg hier 2 eetlepels kokos aan toe en roer het mengsel goed door.

17). Drapeer het vanille mengsel over het ananasmengsel heen en zet de taart weer even in de koelkast.

 

De toplaag!
18). Snijd de ananas in stukjes en kook deze kort, voeg vervolgens het sap van de sinaasappel toe. *

19). Pureer de ananasmengsel met een staafmixer.

20). Bereid de gelatine zoals ik eerder heb omschreven. Voeg vervolgens de gelatine al roerende toe aan het fruitmengsel.

21). Verspreid het fruitmengsel over de vanille laag en gebruik de bolle kant van een lepel om een egale toplaag te krijgen. Verdeel vervolgens de granaatappelpitjes over de taart.

 

OPTIONEEL:

22). Doe de kokosmelk in het pannetje met de gelatine, hierboven kun je lezen hoe je de gelatine kunt bereiden.

23). Verwarm het mengsel kort en roer het goed door elkaar. Wanneer het mengsel iets is ingedikt kun je het pannetje van het vuur halen. Verdeel met een draaiende beweging het mengsel al rond draaiend over de taart. Laat even het gevoel van “ik-moet-dit-goed-doen-en-ik-kan-het-niet” los, en laat jouw creativiteit de vrije loop! Het werkt!

Zet de cheesecake nu in de koelkast voor tenminste 3 uur zodat de taart goed op kan stijven.

 

Garnering
Je kunt de taart versieren met wat hazelnoten en pecannoten of iets anders wat je erbij vind passen. Maak er een feestje van!

 

*Let op:

Verse ananas bevat een eiwitsplitsend enzym. De vrucht is daardoor licht verteerbaar.

Dit enzym zorgt er voor dat zuivelproducten (zoals vla of yoghurt, enz.) met verse ananas na enige tijd waterig worden en een vieze smaak krijgen.

Ook gelatine in combinatie met verse ananas verliest na enige tijd zijn bindende werking.

Oplossing voor dit soort gerechten: Kook verse ananas eerst enkele minuten of gebruik ananas op eigen sap uit blik.

 

Vorige Volgende