Vijgen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en kleuren. De smaak van het vruchtvlees van de rijpe vijg is zoet en aromatisch. Je kunt het vruchtvlees met pitten eten en van de zeer rijpe exemplaren is ook de schil eetbaar. De zoete smaak brengt je misschien wat op het verkeerde idee dat ze veel calorieën bevatten. Niets is minder waar, want een gemiddelde portie vijgen (70 gram) levert niet meer dan 45 calorieën. Daarnaast hebben ze een hoge voedingswaarde. Geen reden dus om aan te nemen dat vijgen dikmakers zijn.
De voedingstoffen in de vijg hebben een gunstige werking op verschillende lichaamsfuncties. Ze zitten bomvol voedingsvezels die zorgen voor een goede spijsvertering en een optimale darmflora. Voedingsvezels dragen bij aan een vlotte stoelgang. De vezelrijke vijg helpt het bloedsuikerniveau op een peil te houden, omdat de vezels ervoor zorgen dat de voedingstoffen gelijkmatig door het lichaam worden opgenomen. Dat houdt de drang om te snoepen onder controle. Vijgen bevatten een hoge concentratie aan omega 3 en omega 6 vetzuren. Dit zijn nu juist de plantaardige vetten die het prima doen in een vermageringsdieet.
Je kunt verse vijgen eenvoudig zelf drogen. Blancheer de vijg met schil even kort in kokend heet water en koel het direct daarna af in koud water. Dat zorgt ervoor dat de schil breekt, maar het vruchtvlees wordt niet warm. De vijg blijft dus vers. De vijgen kun je vervolgens drogen in een speciale voedsel droog machine of in de hetelucht oven op maximaal 60 graden Celsius. Als je zelf je vijgen droogt, weet je zeker dat er geen toegevoegde suiker in zit. Fijngemalen gedroogde vijg doet prima dienst als suikervervanger. Gedroogde vijgen bevatten over het algemeen vier keer zoveel suiker dan verse. Gebruik de gedroogde vijgen dus beperkt als je wilt afvallen.
Wanneer je last hebt van overgewicht en je wilt afvallen, kun je dus met een gerust hart voor vijgen kiezen. Ze zullen je niet alleen helpen om te vermageren. De veelzijdigheid van de vijg maakt het een prima aanvulling in verschillende gerechten, zowel in de salade van het voorgerecht, in of bij de stoofpot van het hoofdgerecht of ter decoratie van het nagerecht. Daarnaast is het een verantwoorde snack voor tussen de maaltijden door.
Wil je ook weten of vijgen gezond zijn lees dan verder. Klik op de link.