Steeds meer mensen eten rauwe noten omdat ze lekker en gezond zijn. Rauwe noten worden ook wel ongebrande noten of naturel noten genoemd. Rauwe noten zijn 100% natuurlijk, aan rauwe noten worden namelijk geen geur-, kleur of smaakstoffen toegevoegd. De gezondheidsvoordelen van rauwe noten zijn daardoor nog groter dan de voordelen van bewerkte noten. Ze zitten zo boordevol gezonde stoffen, dat ze zelfs als vlees- of zuivelvervanger gebruikt worden.
Rauwe, of ongebrande, noten zijn noten die zonder verdere bewerkingen verpakt worden. De meeste noten worden eerst bewerkt door ze te branden, te roosteren of te roken. De gebrande noten worden daarna vaak gezouten of gekruid. Door de bewerkingen gaan veel belangrijke voedingsstoffen verloren. De noten worden daarnaast minder gezond vanwege het toegevoegde vet en/of zout.
Rauwe noten bevatten eiwitten, vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Ongebrande noten zorgen voor een verbetering van het cholesterolgehalte en zorgen voor een verlaging van de kans op hart- en vaatziekten. Door de aanwezige antioxidanten worden noten ook in verband gebracht met een lager risico op chronische ziekten, zoals reuma. Door de grote hoeveelheid eiwitten in noten leveren ze een belangrijke bijdrage aan de spieropbouw. Veel sporters maken daarom gebruik van de voordelen van rauwe noten.
Diverse soorten noten zijn geschikt om rauw te eten. Walnoten en paranoten worden altijd rauw gegeten, omdat de smaak erg bitter wordt als ze gebrand worden. Dit komt door het hoge gehalte aan gezonde omega 3-vetzuren. Pinda’s zijn geen noten, maar peulvruchten en kunnen ook rauw gegeten worden. De volgende noten zijn heerlijk van smaak als ze ongebrand gebruikt worden:
Cashewnoten
Bevatten veel eiwitten en een kleine hoeveelheid verzadigd vet. Ongebrande cashewnoten zijn zachter van smaak en structuur dan gebrande of gerookte cashewnoten.
Hazelnoten
Worden veel gebruikt in gebak, hazelnootpasta en nootmixen. Hazelnoot is rijk aan vitamine E. Daarnaast bevat het omega 6-vetten en foliumzuur. Foliumzuur helpt bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes.
Macadamia noten
Bevatten veel onverzadigde vetten, namelijk 62 gram per 100 gram. Deze vetten zijn cholesterolverlagend. Macadamia noten leveren veel energie door het hoge vetgehalte.
Paranoten
Zijn afkomstig uit Zuid-Amerika en bevatten veel seleen, vitamine E, fosfor, magnesium, zink, calcium en ijzer.
Pecannoten
Lijken veel op walnoten. Ze bevatten een hoog gehalte aan zink dat een rol speelt bij de aanmaak van weefsel.
Pistachenoten
De groene kleur is typisch voor dit kleine nootje. Het zit boordevol vitamine E en verlaagt het cholesterolgehalte.
Walnoten
Van walnoten zijn positieve effecten bekend op het gebied van hart- en vaatziekten en de hersenen door het hoge gehalte aan omega 3-vetten. Daarnaast zitten er veel mineralen in zoals fosfor, zink en ijzer.
Mogelijkheden
Rauwe noten kunnen op diverse manieren gegeten worden. Een lekkere en eenvoudige manier om ongebrande noten te eten is als snack uit het vuistje.
Er zijn veel andere manieren om ongebrande noten in de voeding te verwerken:
Wil je ongebrande noten kopen? Klik dan op de link.