Goji bessen of goj bessen worden ook wel Lycium Barbarum of wolf bessen genoemd en komen van origine uit China en Tibet. Het zijn fel oranje/rode bessen die aan struiken in China groeien, maar doordat de goji's tot populaire superfoods worden gerekend zijn er wereldwijd boeren die goji bessen nu ook elders telen voor de verkoop. In Azië worden goji bessen al generaties lang gegeten in de hoop een langer leven te kunnen genieten.
In de loop der tijd hebben veel mensen deze bessen gebruikt om veel voorkomende gezondheidsproblemen te proberen voorkomen of te behandelen, zoals onder andere diabetes, hoge bloeddruk, koorts, en leeftijd gerelateerde oogproblemen. Goji bessen worden rauw gegeten, gekookt of gedroogd (net zoals rozijnen) en worden ook gebruikt in kruidenthee, sappen, wijn en in medicijnen.
De bessen worden voornamelijk handmatig geplukt. In China worden de bessen veelal verwerkt in medicijnen, maar ook in dagelijkse gerechten en sappen. De goji-bes is dus overgewaaid uit Azië en is tegenwoordig in het westen steeds meer populair aan het worden als superfood. De bessen kunnen in de diepvries bewaard worden, maar goji bessen zijn ook veel in gedroogde vorm te koop. Je kunt ze gewoon zo - vaak gedroogd - uit de hand eten, maar ook verwerken in bijvoorbeeld thee, vruchtensappen of smoothies.
Goji bessen zijn eigenlijk een van de gezondste besjes ter wereld en nog reuze lekker ook. Licht zurige en met een stevige bite hebben ze wel iets weg van rozijnen, alleen iets minder zoet. Door het hoge gehalte aan diverse vitamines, mineralen, aminozuren en antioxidanten in de goji bes is ze een waar gezondheidsbommetje. Daarnaast zijn ze een bron van complete eiwitten. Goji bessen behoren tot de categorie adaptogeen,wat betekent dat ze je lichaam niet alleen voeden maar ook in balans brengen. Het versterkt je immuunsysteem waardoor je een betere weerstand opbouwt tegen invloeden van buitenaf. En hoe luidt de Chinese filosofie? Ziektes komen van binnenuit en een lichaam dat in balans is wordt zelden ziek.