Noten zijn droge vruchten met een harde of houtachtige wand. Voorbeelden van noten zijn hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten, macadamia noten, pistachenoten en cashewnoten. In de volksmond worden pinda’s ook vaak noten genoemd. Maar wist u dat pinda’s eigenlijk helemaal geen noten zijn? Pinda’s behoren tot de peulvruchten en komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Tegenwoordig worden ze voornamelijk gekweekt in China, Israël, de Verenigde Staten, Egypte, Argentinië en Zuid-Afrika.
De bloemen van de pindaplant bevinden zich boven de grond. Nadat de bloemen zijn bevrucht ontstaat er een peul met daarin meestal twee zaden. Daarna gebeurd er iets bijzonders. De stengel waaraan de peul hangt wordt langer en gaat weer terug de grond in. De peul rijpt vervolgens onder de grond en normaal gesproken ontkiemt de vrucht daar dan weer zodat er een nieuw plantje kan ontstaan. De pindaplant is een eenjarige plant. Na de zomer worden pindaplanten geoogst en worden de pinda’s boven de grond te drogen gelegd.
Noten daarentegen groeien aan een boom ver boven de grond. Denk maar aan een walnotenboom of kastanjeboom waarbij de noten in een soort bolster groeien. Pecannoten groeien in bomen die wel 30 meter hoog kunnen worden. Over het algemeen groeien noten in een soort bolster of hulsje zoals de walnoot en kastanje, een uitzondering is de paranoot. De paranoot groeit in grote vruchten die wel tot een paar kilo kunnen wegen. In elk van deze vruchten zitten tussen de 10 en 20 paranoten.
De Latijnse naam voor pinda is Arachis hypogaea en ze behoord tot de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae of Leguminosae). Bekende planten uit deze familie zijn de bonen, de erwten en de lupines. Het bijzondere aan deze familie is dat de planten in symbiose leven met stikstofbindende bacteriën. Deze bacteriën binden stikstof uit de lucht die vervolgens weer door de plant gebruikt wordt om te groeien. Als tegenprestatie maakt de plant door fotosynthese suikers aan in de bladeren wat het voedsel van de bacterie is. Op deze manier helpen ze elkaar aan belangrijke voedingsstoffen.
Pinda’s zijn net als noten rijk aan mineralen en vitamines zoals calcium, kalium, ijzer, magnesium en vitamine E en B. In pinda’s zit relatief iets minder ijzer dan in noten. Daarnaast bevatten ze beide vrij veel onverzadigde vetten en zijn ze rijk aan eiwitten. Doordat noten en pinda’s rijk zijn aan onverzadigde vetten heeft het waarschijnlijk een gunstig effect op je cholesterolgehalte. Het is bekend dat het eten van noten je cholesterolgehalte omlaag brengt. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat het eten van noten een beschermend effect heeft op hart- en vaatziekten. Ze kunnen goed gebruikt worden ter vervanging van vlees. Al met al zijn noten dus een gezonde aanvulling op je dieet.
Bekijk ook ons blog: zijn walnoten gezond