Quiche is een makkelijk te maken gerecht waar je eindeloos mee kunt variëren. Afhankelijk van de gekozen vulling kun je quiche zowel warm als koud serveren. Behalve als avondeten is quiche ook lekker als lunch of als een hartig borrelhapje. Noten kunnen dit ogenschijnlijk simpele gerecht naar een hoger smaakniveau tillen. Diverse noten zijn goed te combineren met verschillende quichevullingen. Vandaag hebben we gekozen voor een hartige quichevulling waar pijnboompitten een belangrijke smaakmaker in zijn.
Voor het deeg:
200 gram bloem
100 gram koude boter
1 theelepel zout
1 eetlepel water
1 losgeklopt ei
Voor de vulling:
700 gram verse spinazie
200 gram geitenkaas
150 gram cherrytomaten
100 gram pijnboompitten
1 ui
1 teen knoflook
Zout
4 eetlepels olijfolie
2 eieren
200 ml slagroom
Zeef de bloem in een grote kom en roer het zout erdoor. Snij de boter in kleine blokjes en voeg deze vervolgens toe. Knijp de boter door de bloem met je vingers totdat er een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het ei en de water toe en kneed tot een soepel deeg. Het deeg kan ook in de keukenmachine worden bereid. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Als het deeg voldoende heeft gerust is het tijd om deze uit te rollen. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het uit tot een ronde lap. Bestrijk een ronde bakvorm goed met olie en bekleed de bakvorm met het deeg. Druk het deeg daarbij goed tegen de randen aan. Prik vervolgens met een vork gaatjes in de bodem van het deeg. De gaatjes zorgen ervoor dat het deeg niet te veel rijst tijdens het bakken.
Verwarm de olijfolie in een pan en fruit de gesnipperde ui en de knoflook op zacht vuur totdat ze glazig zijn. Haal de ui en de knoflook uit de pan en doe ze in een grote kom. Voeg vervolgens de gesneden spinazie toe aan dezelfde pan en laat deze op zacht vuur slinken. Zeef eventueel het overtollige water uit de spinazie en meng het met de ui en de knoflook. Voeg de pijnboompitten toe en roer het mengsel goed door elkaar.
Verwarm de oven op 200 °C. Klop de eieren los met de slagroom. Giet het spinaziemengsel in de beklede bakvorm, verdeel de geitenkaas en de cherrytomaten erover en giet het ei-slagroom mengsel eroverheen. Bak de quiche 45 minuten in de voorverwarmde oven.
In plaats van in een grote bakvorm kun je de quiche ook in kleine eenpersoons quichevormpjes bakken. Zo krijgt iedere gast een eigen taartje op het bord. Serveer als avondmaaltijd met gebakken aardappelen en een frisse salade.
Bekijk ook ons: havermout ontbijt recept