Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Peren Geluk Cheesecake

image2 (2)Voor dit prachtige recept slaan Oh My Pie en Notenstore de handen in één. Wat is er nou mooier dan elkaar kwaliteiten te benutten en deze samen te laten smelten in een prachtige cheesecake?

 

Speciaal voor Notenstore heb ik een recept gemaakt met de producten van het seizoen waarbij de sfeer, smaken en het karakter samensmelten tot een gebalanceerd geheel. De ingrediënten combineren prachtig met elkaar!

 

Een bodem met een krokantje gemaakt van havervlokken, amandelmeel, kokosolie, dadels en een warme smaak van speculaas door de speculaaskruiden. Bedekt door een heerlijke Salted Caramel vulling, gevolgd door een luchtige vanille vulling afgetopt met gebakken peer in de vorm van een bloeiende roos.

 

De taart is bijzonder, glutenvrij en eventueel ook lactosevrij te maken.

 

Wil jij ook zo’n feestje op jouw ontbijtbord? Stroop de mouwen op en ga aan de slag met het recept!

 

Bereidingstijd
Voorbereiding: 45 minuten
Wachttijd: 4 uur

 

Dit is recept is gemaakt met eentaartvorm #23 cm doorsnede.

 

Ingrediënten:

Voor de bodem:
• 100 gr. medjoul dadels (ontpit)
• 75 gr. amandelmeel
• 75 gr. havervlokken*

• 50 gr. pecannoten
• 1 el koek en speculaaskruiden
• 1 el kokosolie of roomboter

• 1 tl wijnsteenbakpoeder

• snufje zout
*Eet je glutenvrij? Let er dan wel op dat de havervlokken glutenvrij zijn.

De voedingswaarde van producten gebruikt in dit recept zijn allemaal hoog maar erg gezond.

Voor de vulling
De salted caramel laag:

  • 60 gr. medjoul dadels( minimaal twee uur geweekt)
  • scheutje citroensap
  • 0,5 tl vanille aroma of merg van een vanille stokje
  • snufje (Keltisch) zeezout
  • 300 gr. silken tofu**
  • 4 blaadjes gelatine*

 

De vanille laag:

  • 500 gr. Griekse yoghurt of soja yoghurt
  • 5 blaadjes gelatine*
  • 4 el agave siroop, honing of kokosbloesemsuiker
  • 1 tl vanille aroma of merg van een vanille stokje

 

De toplaag:

  • 2 peertjes
  • 1 el kokosolie of roomboter
  • 1 tl kaneel of speculaaskruiden
  • Scheutje citroensap
  • 2 el agave siroop, honing of kokosbloesemsuiker

 

*Wanneer je soja yoghurt gebruikt kun je 2 blaadjes extra toevoegen.

** Je kunt ook roomkaas gebruiken i.p.v. silken tofu.

 

Wat moet je doen?
1). Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.

2). Bekleed de bodem van een ronde springvorm met een stuk bakpapier. Dit is heel eenvoudig: je plaatst de ring bovenop de bodem als het bakpapier daar bovenop ligt. Vervolgens kun je het overtollige papier aan de buitenkant wegknippen.
3). De ingrediënten voor de bodem doe je in de beslagkom, behalve de pecannoten.
4). Kneed de ingrediënten tot een stevige kneedbare deegbal. Is het deeg te droog dan kun je een scheutje water toevoegen.
5). Verspreid het deeg over de bodem van de springvorm (gebruik evt. een natte lepel of vingers om plakken te voorkomen).

6). Breek de pecannoten om ze vervolgens over de bodem te verspreiden.
7). De bodem mag nu 20 minuten de oven in. Hou de bodem goed in de gaten. Het is de bedoeling dat de bodem een iets krokant wordt. Als de bodem is afgekoeld kun je de optionele ingrediënten over de bodem verdelen.

 

De vulling:

8). Als eerste beginnen we met het maken van de Salted Caramel. Het is van belang dat de dadels 2 uur hebben geweekt in een bakje water. Vervolgens kun je de dadels uit het water halen en zet je het weekwater nog even apart. Dit kun je eventueel nog nodig hebben om het mengsel te verdunnen. 9). Voeg de dadels (zonder pit) samen met het citroensap, zout en vanille in een kom en maak het mengsel fijn met een staafmixer. Het is de bedoeling dat er een glad mengsel ontstaat. Mocht het mengsel te dik zijn dan kun je wat weekwater toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Voor deze taart is een stroperige versie gewenst.

 

10). Doe de silken tofu samen met de vanille in een beslagkom en mix het mengsel even goed luchtig. Proef even of het zoet genoeg is, zo niet voeg dan nog iets van zoetmiddel toe.

 

Gebruik van gelatine:
Laat de blaadjes gelatine even weken in koud water. Vervolgens kun je deze uitknijpen en verwarmen in een laagje water. Roer het mengsel goed door zodat er geen klontjes meer te zien zijn. Wanneer de gelatine goed is opgelost kun je verder met de volgende stap.

 

11) Voeg de gelatine toe aan de silken tofu. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel luchtig wordt.

12). Je kunt nu het fluweel zachte mengsel voorzichtig in de taartvorm gieten. Zet de vorm in de koelkast zodat de eerste laag op kan stijven.

 

Voor de vanille laag:

13). Doe de Griekse yoghurt / soja yoghurt in een mengkom, voeg de overige ingrediënten toe behalve de gelatine en mix het mengsel goed door elkaar.

14). Bereid de gelatine zoals ik hierboven heb omschreven. Wanneer deze klaar is voor gebruik kun je het toevoegen aan het yoghurt mengsel. Mix het geheel goed zodat het bindmiddel niet gaat klonteren. Wanneer je het mengsel nog even op hoge snelheid mix dan zal je merken dat het mengsel heel luchtig wordt.

15).Wanneer de taart stijf genoeg is kun je het mengsel over de Salted Caramel laag draperen.

16). Zet de cheesecake weer in de koelkast zodat je verder kunt gaan met de toplaag!

 

De toplaag!

17). De peren moet je enkel even wassen, je hoeft ze dus niet te schillen. Halveer deze kleurrijke kanjers en haal het klokhuis en de kroontjes eruit.

18). Snijd mooi dunne maantjes van de peren en leg ze vervolgens in een bakje en bestrooi ze met citroensap, speculaaskruiden en evt. wat kokosbloesemsuiker, honing of agave.

11). Doe de boter/kokosolie in een bakpan en laat dit smelten. Voeg vervolgens de peerpartjes toe en bak deze 12). De appelpartjes zijn klaar wanneer je ze goed kunt buigen. Haal de peertjes uit de bakpan en laat ze afkoelen.

13) Wanneer de perenpartjes zijn afgekoeld kun je ermee aan de slag gaan.

14).Verspreid de partjes vanaf de buitenkant in een ronde vorm en werk naar binnen. Laat de partjes elkaar steeds een beetje overlappen.

13). Uiteindelijk zal je de vorm van een roos krijgen. Het hart van de roos maak je door een klein stukje peer op te rollen in een rondje.

14). Nu is de cheesecake klaar voor gebruik!

 

Geniet ervan!

Vorige Volgende