Soms reageert ons lichaam met een afweerreactie op levensmiddelen of stoffen. Dat noemen we een allergie ofwel het lichaam vormt afweerstoffen tegen wat het ziet als een indringer. Een allergie is iets anders dan een intolerantie. Dit laatste betekent dat het lichaam pas nu uren of soms zelf een dag of twee reageert op het product of de stof. Een allergie laat snel symptomen zien, terwijl een intolerantie kan leiden tot wat men wel noemt vage klachten, waarbij niet duidelijk is waar het vandaan komt.
Wie last heeft van een notenallergie merkt al snel dat er iets mis is. Mocht dat het geval zijn, neem dan meteen contact op met een arts, want een notenallergie kan gevaarlijk zijn. Is het een kleinere reactie, zoek dan uit welke noot de oorzaak is. Dat kun je doen door van iedere noot een of twee te eten en te zien wat het lichaam doet. Durf je dat niet zo maar te doen, vraag dan een arts om begeleiding. Het is belangrijk te ontdekken welke noot de allergie oproept, zodat je bij de koop van producten kunt nagaan of deze noot of delen er van gebruikt zijn bij het samenstellen van het product.
Een pinda is geen noot. Lees ons blog het verschil tussen noten en pinda's. De meest bekende allergie is een pinda-allergie, waarbij mensen snel kunnen opzwellen en in ademnood kunnen komen. De anafylactische reactie is zeer gevaarlijk. Bij een dergelijke allergie is het noodzakelijk dat je altijd antihistamine bij je hebt.
Door, eventueel onder begeleiding, te zoeken naar de noot die de allergie veroorzaakt, ontdek je ook welke noten je wel kunt eten. Het is jammer om een gezonde productenfamilie helemaal uit te sluiten omdat een lid narigheid veroorzaakt.
Algemeen kun je stellen dat je bij een allergische reactie op noten rode plekken op de huid ziet die jeuk veroorzaken, dat je tranende ogen krijgt, moet niezen of kortademig wordt. Vaak is dat tijdelijk en ben je gewaarschuwd. Sommigen ervaren dit bijvoorbeeld bij het eten van hazelnoten.
Let bij kinderen goed op hoe ze op noten reageren. Heb je zelf of heeft jouw partner een notenallergie, dan kan dit bij het kind eveneens spelen. Geef ze om te beginnen nooit veel, aangezien niet alles door hun lichaam snel kan worden verteerd. Pinda's bijvoorbeeld zijn door hun moeilijke verteerbaarheid niet goed voor baby's en kleine kinderen. Algemeen kun je stellen dat kinderen nooit teveel noten of pinda's moeten eten. Een tweede reden is dat noten vaak gezouten worden gekocht. Voor kinderen betekent dat dat ze grote hoeveelheden zout binnen krijgen, wat zeker niet gezond is. Daarom is het beter altijd ongezouten noten te kopen.
Een notenallergie kun je pas voorkomen als duidelijk is dat je allergisch bent. Bij intolerantie wordt het nog moeilijker, aangezien niet duidelijk is dat de klachten door het eten van noten ontstaan. Behandelen kan alleen wanneer de allergie al ontstaan is en slechts door antihistamine gebruik bij ernstige allergische reacties.
Het is letterlijk een zoektocht om uit te vinden waar je wel en waar niet allergisch voor bent. Daar komt een specialist bij kijken, die allergenen -stoffen die in de noot zitten- op de huid aanbrengt en dan kijkt waar op het lichaam reageert. Zo ontdekt men over het algemeen waarvoor je allergisch bent.