Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Macadamia noten gezond

De macadamianoot ontleent zijn naam aan zijn Schotse ontdekker John MacAdam. De noot is oorspronkelijk afkomstig uit Australië, maar wordt momenteel onder andere ook gecultiveerd in Zuid Afrika, Hawaï en Midden Amerika.

Macadamia noten staan bekend om hub hoge voedingswaarde en hun hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren. Macadamia noten zijn een weldaad voor de gezondheid. De olie van de macadamianoot is erg gezond en kan gebruikt worden om voedsel te bereiden en is bijvoorbeeld een goede vervanger voor olijfolie. Ook wordt de olie van macadamianoten toegepast in schoonheidsproducten voor huid- en haarverzorging.

 

Voedingswaarde van macadamia noten

Macadamia noten bevatten een hoge voedingswaarde en het is de noot met het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren.

Per 100 gram bevat macadamianoten onder andere:

  • 6,5 gram vezels
  • 9 gram proteïne
  • 14,5 gram verzadigde vetten
  • 57,5 gram enkelvoudig onverzadigde vetten
  • 2 gram meervoudig onverzadigde vetten

Macadamianoten bevatten verder nog de vitamines B1 en B2 en mineralen zoals onder andere kalium, calcium, fosfor, mangaan, koper, zink, magnesium en ijzer.

Macadamia noten zijn dus een goede bron voor vezels, eiwitten en onverzadigde vetten, welke een weldaad voor ons lichaam zijn. Belangrijk om te weten is, dat macadamia noten zoveel mogelijk rauw gegeten moeten worden. Verhitting van macadamia noten boven de 40 graden heeft tot gevolg, dat een deel van de voedingsstoffen en bioactieve eigenschappen verloren gaan. Dit geldt ook voor de olie. Het best is het de koudgeperste olie te gebruiken (bijvoorbeeld in salades), waarin alle heilzame ingrediënten onbeschadigd aanwezig zijn.

 

De macadamianoot en uw gezondheid

Hart en vaatziekten en macadamia noten

Het is algemeen bekend dat onverzadigde vetten een gunstige invloed hebben op het voorkomen van hart en vaatziekten. Onverzadigde vetten in de olie van macadamia noten en  aanwezige vezels helpen het lichaam onder andere het cholesterol onder controle te houden.

Macadamia noten bevatten ook nog het aminozuur arginine, wat ervoor zorgt dat de bloedvaten ontspannen en flexibel blijven, wat een positief effect op de bloeddruk heeft. Uit onderzoek is gebleken, dat inname van arginine supplementen een positief medisch effect heeft bij mensen met aderverkalking. Het lichaam maakt zelf arginine aan, maar de macadamia noten kunnen uitstekend als supplement dienen.

Diabetici en macadamia noten

Ons tegenwoordige voedselpatroon, met bijvoorbeeld het eten van witbrood, gebruik van geraffineerde koolhydraten (witte suiker) en regelmatig een snack tussen door, is er mede de oorzaak van dat het metabolisme van slag raakt. Het gevolg is de toename van het aantal gevallen van diabetes.

Het eten van macadamia noten heeft een verlagende werking op het bloedsuikergehalte en de noot is dus zeer geschikt om als tussendoortje of snack voor diabetici te dienen. Als de noten in een maaltijd worden verwerkt, zorgen ze ervoor dat het bloedsuikerniveau juist minder stijgt dan het geval zou zijn met een maaltijd zonder de macadamianoten. Gebruik eens koudgeperste macadamia-olie voor je salades, lekker en super gezond!

Onderzoek (Diabetes Care. 34(8):1706-11) naar de effecten van de vervanging van koolhydraten in het dieet door noten heeft uitgewezen, dat dagelijks gebruik van 75 gram noten als vervanging voor koolhydraten in het dieet, zowel de glycemische controle als de serum lipiden in type 2 diabetes verbetert. Deze werking wordt toegeschreven aan de enkelvoudig verzadigde vetzuren, zoals die in hoge percentages voorkomen in de macadamianoten.

De spijsvertering en macadamia

Een verstoorde spijsvertering is onder andere het gevolg van onze slechte eetgewoontes. Ook hier kan de macademianoot ons een helpende hand bieden. De aanwezigheid van 6,5 gram vezels per 100 gram noten stimuleren onze darmen en zorgen mede voor een betere stoelgang. Vanzelfsprekend moet je niet enkel de noten eten, maar een gevarieerd dieet waarin de noten zijn verwerkt.

De vezels spelen overigens ook een belangrijke rol bij de verwijdering van het 'slechte' LDL cholesterol. Een handje macadamianoten in een salade is dus nog niet zo'n slecht idee.

De hersenen en macadamia

Ook ons brein vaart wel bij het nuttigen van de macadamia noot. De onverzadigde vetzuren zorgen voor een betere conditie van de aderen en daardoor voor een betere doorbloeding. Hierdoor worden ook de hersenen beter van zuurstof voorzien.

De noot is echter ook een goede bron voor de vitamine B1 (thiamine), welke onder andere een rol speelt bij de geleiding van zenuwimpulsen. Vitamine B1 kan niet door het lichaam worden aangemaakt. De macadamia noot bewijst ons hier dus een uitstekende dienst, want het is een uitstekende bron van vitamine B1.

Fytonutriënten en macadamia

Fytonutriënten zijn bioactieve stoffen die in eetbare planten voorkomen, zoals onder andere mineralen, aminozuren en antioxidanten. De mineralen vervullen zeer belangrijke functies bij de werking van chemische processen in ons lichaam. Voor het behouden van de heilzame bioactieve werking is het belangrijk, dat de noten en de olie niet verhit worden. Dit veroorzaakt namelijk dat de moleculen worden beschadigd en hun heilzame werking voor ons lichaam verliezen.

De macadamianoot is ook rijk aan antioxidanten. Deze ondersteunen ons immuunsysteem en beschermen ons tegen de verwoestende werking van de zo genaamde vrije radicalen op onze lichaamscellen. Vrije radicalen worden vaak in verband gebracht met kanker.

Macademia en schoonheid

 

Macadamianoten en huidverzorging

De samenstelling van de natuurlijke vetten die in de olie van de macadamianoot voorkomen zijn sterk verwant aan de vetten die van nature in de huid voorkomen. De olie wordt daarom snel door de huid geabsorbeerd. De olie is rijk aan palmitoleïnezuur, welke zorgt voor een goede bescherming van de huid. De olie werkt ook ontstekingsremmend en en celregenererend en heeft daarom een heilzame werking voor de geïrriteerde huid. Een verzorging van de huid met de olie van de macadamianoot, staat garant voor een gezonde en beschermende huid.

Macadamianoten en haarverzorging

Ook voor de verzorging van het haar wordt de macadamianoot gebruikt. De macadamia-olie wordt, vaak gemengd met arganolie, gebruikt voor de behandeling van het haar en is geschikt voor alle haarsoorten. Het voedt de hoofdhuid en laat een beschermende laag achter die het haar beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld de ultra violette straling.

De macadamianoot is een veelzijdige noot die gebruikt kan worden voor gastronomische, gezondheids- en cosmetische doeleinden.

Vorige Volgende