Mijn winkelwagen

Je winkelwagentje is leeg.

Hummus - Zelf hummus maken (e-nummervrij!)

hummusHummus is lekker én gezond! Zo is hummus rijk aan ijzer en krijg je er veel energie van. Tegelijkertijd bevat hummus goede vetten, waardoor je beter bestand bent tegen hart- en vaatziekten. Helaas zijn de kant-en-klare hummussen uit de supermarkt minder gezond. Ze bevatten vaak e-nummers om de houdbaarheid te verhogen en soms zitten er niet eens kikkererwten in, terwijl dit wel het hoofdbestanddeel zou moeten zijn van echte hummus! Die kikkererwten zijn juíst erg gezond, vanwege de grote hoeveelheid vezels, mineralen en natuurlijke eiwitten. Hummus is ideaal broodbeleg voor mensen die willen afvallen of vegetarisch zijn. Daarbij is het ook lekker op een toastje in plaats van vette salades!

Vind jij hummus lekker? Maak dan eens je eigen hummus. Dat is veel gezonder en het is ook nog eens heel gemakkelijk en snel te maken!

 

Ingrediënten Hummus

350 gram droge kikkererwten
2 l water
1 el bakpoeder
100 gr sesampasta
1 el citroensap
5 teentjes knoflook
2 tl zout
1 el extra vierge olijfolie
100 gr pijnboompitten

 

Bereidingswijze

Week de 350 gram kikkererwten. Dit doe je door de kikkererwten in een schaal of pan met veel water te leggen. Weken duurt ongeveer twaalf uur, toch kun je beter zelf kikkererwten weken, want aan de geweekte kikkererwten in blik is van alles toegevoegd waardoor de hoeveelheid calorieën ook weer toeneemt. Je 350 gram kikkererwten nemen het vocht op en wegen uiteindelijk zo’n 600 gram.

Voeg de geweekte kikkererwten toe aan twee liter water en één eetlepel bakpoeder, in een hoge pan. Zet de pan op het fornuis en breng het water op hoog vuur aan de kook. Kookt het? Zet het vuur dan lager en laat de kikkererwten 1,5 uur zachtjes pruttelen.

De gekookte kikkererwten laat je uitlekken en afkoelen. Dat duurt ongeveer 20 minuten.

Rooster in de tussentijd de pijnboompitten in een koekenpan op laag vuur.

Voeg vervolgens de kikkererwten met de sesampasta, citroensap, knoflook, extra vierge olijfolie en zout in een keukenmachine en pureer het tot een glad mengsel. Heb je geen keukenmachine? Pureer het dan met een staafmixer.

Klaar is je hummus!

 

Bewaar- en serveertips

Doe de hummus in een weckpot of andere glazen pot met deksel en bewaar deze in je koelkast.

Zet je eigengemaakte hummus op tafel met een feestje als gezond borrelhapje voor op toast. Presenteer de hummus in een schaaltje waarover je de geroosterde pijnboompitten strooit. Deze geven de hummus een lekkere bite!

 

Bekijk ook ons: Pesto recept

Vorige Volgende