Met dit recept maakt u zelf gemakkelijk heerlijke amandelspijs. Na het uitproberen van deze frisse, nootachtige amandelspijs, zult u nooit meer kant en klare amandelspijs in de winkel kopen. Voor het maken van dit recept heeft u slechts vier ingrediënten en een keukenmachine nodig. Voor dit recept heb je geblancheerde amandelen nodig!
Alvast eet smakelijk!
Amandelspijs is een lekkernij die in veel recepten gebruikt wordt. Het bevat slechts 4 ingrediënten: suiker, amandelen, citroenrasp en een ei. De verhouding suiker:amandelen is meestal 1:1. Je kunt echter, al naar gelang jouw smaak, variëren in de hoeveelheid en het type suiker dat je gebruikt (gewone kristalsuiker, fijne kristalsuiker of poedersuiker). Ook in de hoeveelheid ei (hoe minder ei, hoe droger de spijs) en (al dan niet biologische) citroenrasp. Als variatie kun je het citroenrasp vervangen door bijvoorbeeld amandellikeur.
Amandelspijs maken is niet zo moeilijk, en als je het zelf maakt, bespaar je ook nog eens kosten. Volg eenvoudigweg het stappenplan hieronder en maak zelf je lekkerste spijs!
Ingrediënten:
Materiaal:
Keukenmachine
Maal de amandelenfijn in een foodcompressor, keukenmachine of notenmaler. Heb je geen keukenmachine of vind je het malen van de amandelen te veel werk? Dan kun je ervoor kiezen om fijngemalen amandelmeel te kopen.
Voeg de andere ingrediënten (suiker, citroenrasp en (een gedeelte van) het ei) toe aan de fijngemalen amandelen.
Kneed een stevige bal van alle ingrediënten, maar kneed niet te lang, want gaat de olie die zich in de amandelen bevindt zich afscheiden van de amandelen.
Wikkel de spijs in plastic folie. Nu moet je het spijs in de koelkast laten rusten, het liefst minimaal één dag. Zo kan de amandelspijs opstijven en kunnen de smaken goed in de spijs trekken.
Je kunt de amandelspijs nu gebruiken in allerlei recepten. Bewaar de spijs het liefst niet langer dan enkele dagen en maximaal een week (omdat je er rauw ei in hebt gebruikt).
Amandelspijs is de basis voor de vulling van banket en gevulde speculaas.. Maar je kunt nog veel meer met deze lekkernij. Zo is het heerlijk in of op krentenbrood en in cakes, koeken en taarten. Denk bijvoorbeeld aan de kerstkransen en aan appeltaarten met amandelspijs.