Zeg nu zelf: wie heeft er in zijn leven nog geen pannenkoekenfase gehad? Heerlijk genieten van een hartige pannenkoek op een zondagmorgen: de ideale start van je dag. Enkel jammer toch dat die pannenkoek binnenspelen niet altijd even gezond is. Wie er te vaak van smult krijgt al snel de rekening gepresenteerd. Maar goed dus dat de natuur ons weeral een handje heeft toegestoken! Er zijn immers wel wat gezonde alternatieven voorhanden. Havermout pannenkoeken bijvoorbeeld. Maar hoe maak je dat nou havermout pannenkoeken? Een recept:
200 gram gemalen havermout (in keukenmachine malen)
250 ml melk
2 eieren
25 gram suiker
2 tl bakpoeder
1 eetlepel vanillesuiker
Een snuifje zout
1 banaan
30 gram boter
Een handvol blauwe bessen
Wie zegt dat het bereiden van een gezond recept handenvol tijd moet kosten? Het kan evengoed lekke en snel! Doe alle ingrediënten op de boter na in een maatbeker of een blender. Mix tot het geheel een lekker luchtig beslag wordt. Hierna laat je best het beslag een paar minuten staan zodat het wat dikker kan worden.
Is het beslag klaar? Schitterend. Tijd om de pan op een hoog vuur te zetten. Smelt de boter en schep een goede pollepel beslag in de pan. Komen er belletjes op het beslag? Tijd om de pannenkoek om te draaien. Herhaal dit proces tot het geheel klaar is. Uiteindelijk zou je zo’n 12 heerlijke havermout pannenkoeken gebakken moeten hebben. Serveer het afgewerkte geheel met eventueel een beetje honing of doe er wat blauwe bessen bij.
Dan rest enkel nog de tafel klaar te zetten en zonder schuldgevoelens te genieten van een gezonde maaltijd. Vanzelfsprekend zijn ook van deze havermout pannenkoeken een paar variaties mogelijk. Serveer het geheel met een druivensausje of wat Luikse stroop. Een topping van appel is heerlijk met wat ahornsiroop en eventueel kan je de melk vervangen door rijstemelk als je de pannenkoeken net wat dikker wenst. Hoe dan ook: smakelijk!
Bekijk ook onze: havermout muffins recept