Iedereen heeft vast en zeker wel van de Ramadan gehoord, maar niet altijd is de volledige betekenis duidelijk. Het is de negende maand op de islamitische kalender en voor de moslims een tijd van bezinning. Vooral kenmerkend is dat men tijdens deze periode deelneemt aan onder andere vasten, waar de gelovigen doorheen de dag technisch gezien niet mogen eten. Uitzonderingen bestaan, maar anders moeten ze wachten tot het ontbijt of avondeten. Traditioneel worden er dadels toegevoegd aan deze maaltijden, en voor goede reden.
In de introductie spraken we over het ontbijt en avondeten tijdens het vasten. Waarom worden er precies dadels toegevoegd aan het menu? Dadels zijn vruchten afkomstig uit het midden-oosten zoals Arabië en Egypte (hoewel ze nu ook in Californië en Australië geteeld worden) met een harde pit die vaak verst of gedroogd worden gegeten. Er zijn verschillende geruchten dat het consumeren van de dadel geluk en gezondheid toe zou brengen. De vrucht heeft ook religieuze waarde, daar het meerdere malen vermeld wordt in de bijbel. Meer dan vierhonderd soorten zijn bekend, en vele daarvan werden over de jaren zo populair dat ze naar het westen overgewaaid zijn, helemaal tot bij ons. Het overbrengen is zowaar een vereiste, omdat de plant zeer kieskeurig is met betrekking tot de omgeving waar ze in groeit. Het is intensief werk om een dadelboom tevreden te stellen, en zelfs dan zullen ze pas vrucht leveren na een aantal jaren, wat dadels des te meer speciaal maakt.
Het is geweten dat deze druifjes verrassend smakelijk zijn en aangenaam om te knabbelen. Maar de meest voorkomende vraag is dan: is het daadwerkelijk zo dat dadels gezond zijn? Het antwoord is jazeker, om verschillende redenen. In dadels vinden we namelijk belangrijke vitamines en mineralen die het immuunsysteem versterken en dus preventief werkt tegen ziektes. Daarbij komt dat de vrucht geen cholesterol bevat, terwijl veel Europeanen er juist teveel van hebben. Ten slotte geven ze je energie, wat altijd welkom is. Je kan ze trouwens toevoegen aan leuke recepten. Al ben je een sporter, een scholier of thuiswerkende moeder, je kan nooit mis gaan met een dadel of twee voor het tussendoortje!
Ook als je niet deelneemt aan de Ramadan, kan je nog steeds van deze lekkernij genieten. Ze zijn makkelijk combineerbaar met noten, kaas, of enig ander dessert. Of je kan ze toevoegen aan een hoofdmenu als opvulling zoals bij stoofschotels, kerrieschotels of gevogelte. Je kan ze zelfs gebruiken om een bord mooi te versieren. Als je graag experimenteert, kan je in een kookboek of internet zoeken naar specifieke recepten. Het dadel notentaartje is zeker aan te raden!
In onze webshop kan je medjoul dadels kopen en dadels zonder pit.