Cheesecakes zijn er in alle vormen en maten en te bereiden in alle mogelijk denkbare smaken. De meesten van jullie zullen bij een cheesecake meteen denken aan de originele New York Cheesecake of de in Nederland populaire Monchou taart, wat eigenlijk ook een soort van cheesecake is. Een andere manier waarop de cheesecake vaak wordt bereidt is met een bodem gemaakt van koekjes (biscuitjes, oreo's of bastognekoeken) en daarop een vulling van roomkaas. Maar tegenwoordig worden er steeds meer varianten op de originele cheesecake bedacht, waardoor deze niet meer per se gezien hoeft te worden als ultieme guilty pleasure, maar wanneer je er ook op een meer verantwoorde manier van kunt genieten. Een gezondere variant van de cheesecake is namelijk heel makkelijk te maken en nog steeds super lekker! Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een aantal ingrediënten vervangen. Hierbij kun je denken aan het vervangen van de koekjes voor de bodem voor bijvoorbeeld medjoul dadels, gemalen kokos en een mix van gemengde noten. Zo kun je de bodem samenstellen naar smaak en de noten of andere ingrediënten kiezen die jij zelf het lekkerst vindt.
Als je na het lezen inspiratie hebt opgedaan en zelf aan de slag wilt gaan, dat kan! Hieronder zetten we een heerlijk en gemakkelijk recept voor je neer, het enige wat je hoeft te doen is te zorgen dat je alle ingrediënten in huis hebt en daarna kun je aan de slag gaan.
Wat je nodig hebt voor de gezondere versie van de cheesecake is het volgende:
-80 gram dadels
-50 gram cashewnoten (of andere noten, afhankelijk van persoonlijke voorkeur)
-400 gram Monchou (of een andere roomkaas, ook afhankelijk van persoonlijke voorkeur)
-100 gram basterdsuiker
-200 ml slagroom
- 50 gram gemalen kokos
Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier, hierdoor krijg je de cake straks gemakkelijk uit de vorm. Als de dadels nog een pit hebben, ontpit deze dan eerst en doe ze vervolgens samen met de noten en een snufje zout (dit is overigens niet nodig als je voor gezouten noten hebt gekozen) in de keukenmachine en maal fijn. Verdeel dit over de springvorm en duw dit aan met een lepel, plaats de bodem vervolgens in de koelkast om wat op te stijven. Klopt de roomkaas los met de mixer, je kunt er eventueel nog voor kiezen of vanille toe te voegen, en voeg hierna de basterdsuiker toe aan de roomkaas en meng dit tot een egale massa. Klopt de slagroom stijf in een andere kom en meng dit vervolgens geleidelijk door het roomkaas mengsel. Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel het mengsel gelijkmatig, dek af met vershoudfolie en zet de springvorm minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven. Als de taart klaar is kun je deze garneren naar wens met bijvoorbeeld vers fruit.
Ben je inmiddels ook helemaal in de mood gekomen om lekker aan het bakken te gaan? Zoals we je hier hopelijk hebben laten zien is het maken van een gezondere variant van de cheesecake makkelijker dan je denkt en kun je eindeloos variëren met smaken. Wil je echt op de gezonde tour gaan, dan kun je er ook nog voor kiezen om de roomkaas (gedeeltelijk) te vervangen door kwark en dit iets stijver te laten worden door gelatineblaadjes. Keuze genoeg dus! Bezoek onze webshop voor een selectie van de lekkerste dadels en noten en ga meteen aan de slag!
Bekijk ook ons: Havermoutpap recept