Appeltaart jammie. Een echte Hollandse appeltaart, wie maak je daar niet blij mee? Makkelijk om te maken en heerlijk om te serveren. Ga aan de slag met een zelfgemaakte grootmoeders appeltaart volg de eenvoudige stappen hieronder. Wedden dat je opeens vinger likkende oma's en moeders krijgt als je eenmaal je appeltaart op tafel serveert?!
Voor het maken van een appeltaart heb je de volgende ingrediënten nodig:
circa 75 gram gewelde rozijnen
300 gram bloem
200 gram boter
150 gram vanillesuiker
1 ei, losgeklopt
1 snufje zout
4 of 5 zoetzure appels
3 theelepels kaneel
2 eetlepels suiker
1 theelepel citroensap
Bereidingswijze:
Plaats de rozijnen in een kom met lauw water en laat ze daar circa twintig minuten in staan. Droog ze daarna af. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C.
Pak de ronde springvorm en vet deze in met wat boter en bestuif het daarna met wat bloem.
Nu gaan we het deeg maken: mix de boter en het bloem door elkaar en voeg het suiker, zout en de helft van het los geklopte ei toe en kneed de massa totdat er kruimige deeg ontstaat.
Je hebt eerst 2/3 deeg nodig, dus plaats het overig deel van het deeg in de koelkast met plasticfolie er omheen.
Rol vervolgens het deeg uit tot een grote ronde lap van ongeveer een halve centimeter hoog.
Schil de appels en snij ze in plakjes. Hussel de appels (in plaats van appels kunt u ook onze heerlijke appel kaneel blokjes gebruiken) met het citroensap en strooi het suiker, kaneel en rozijnen er overheen. Verdeel deze mix over de taartvorm. De basis is nu gemaakt.
Nu is het tijd om het resterende deeg uit de koelkast te halen. Strooi wat bloem op een plank en rol het overgebleven deeg uit tot een stuk waaruit je vervolgens lange repen uit gaat snijden. Leg deze repen vervolgens in een ruitpatroon over de taart.
Bestrijk het deeg met de rest van het opgeklopte ei met een kwast en bak vervolgens de taart in de goudbruin. Hoelang moet je appeltaart bakken? ongeveer 45 tot 60 minuten. En voilà, de appeltaart is nu klaar!
Even laten afkoelen en als finishing touch kun je indien gewenst, een toefje slagroom toevoegen als kers op de taart.